Blauwe lucht, sterrennacht, frisse en zuivere lucht… we houden ervan om omhoog te kijken en te ademen. Het helpt ons om ons beter te voelen en dankzij het goede weer aan de Spaanse kust kunnen we het het hele jaar door doen.

We wijden de maand maart aan de zeelucht en een blauwe hemel… zodat we nooit vergeten ervan te genieten.

Voordelen van “het buiten zijn”

Een strakblauwe lucht is niet alleen mooi. Het is ook erg gezond. Zuivere lucht reinigt de longen en de geest. Na een dag door te brengen midden in de natuur, merk je dat snel.

Sporttraining 🤸‍♂️

Sommigen houden van trainen. Anderen zijn lui. Hoe het ook zij, het veranderen van de vier muren van de sportschool voor een open en natuurlijke omgeving, heeft alleen maar voordelen.

Maart

Dit is wat de Spaanse Federatie van Gerichte Activiteiten en Fitness (FEDA) zegt, die de volgende voordelen van buiten sporten benadrukt:

  • O2-opname. Frisse lucht verhoogt de vitaliteit en kracht. Door buiten te trainen, neem je pure zuurstof op om je cellen van brandstof te voorzien. Dit helpt ons afweersysteem om ziekten te bestrijden.
  • Minder angst. Een gesloten en drukke sportschool is niet goed voor stress. Buiten trainen in ruime, rustige gebieden en in een aangename omgeving elimineert het gevoel van angst. Je voelt je rustiger en veiliger.
  • Een sterk brein. Door van omgeving te veranderen, train je de hersenen, omdat ze verschillende mentale en visuele prikkels ontvangen.
  • Mentale gezondheid. Door te trainen vergroot je je vitaliteit, voel je je beter, vergroot je je zelfrespect. En als je dit buitenshuis doet,  nog meer. Vergeet ongemakkelijke blikken binnen in de sportschool!

Hebben je plots zin gekregen om te gaan trainen? In deze post hebben we het  over enkele buitensporten die je aan de Spaanse kust kan doen.

Voor de hersenen 🧠

Naast het buiten trainen, hebben de hersenen ook baat bij het simpelweg inademen van zuivere lucht.

Zuurstof is essentieel voor het behoud van de hersenfunctie, groei en genezing. In feite gebruiken de hersenen ongeveer drie keer meer zuurstof dan de spieren. Dus als je gaat wandelen, verbetert het inademen van frisse lucht de hersenfunctie, vooral als je het grootste deel van de dag op kantoor doorbrengt.

Maak dus een wandeling tijdens de pauzes en observeer zelf hoe je prestaties verbeteren!

Ah! Er is natuurlijk ook vitamine D. Wanneer je wordt blootgesteld aan zonlicht, maakt de huid vitamine D aan, een essentiële voedingsstof voor een gezonde hersenfunctie. Vitamine D beschermt neuronen in de hersenen en vermindert ontstekingen.

Het is buitengewoon belangrijk om naar buiten te gaan voor wat frisse lucht,zelfs als het maar 10 minuten duurt.

Maart

Voor algemeen welzijn 🤗

Als je je beter wilt voelen, kan een frisse neus je hierbij helpen:

  • Minder stress. Velen van ons werken de hele dag op kantoor of thuis, en dikwijls met heel wat spanningen. Naar buiten gaan kan stress helpen verminderen. Tijd doorbrengen in de natuur verlaagt de hartslag, helpt de hersenen endorfine aan te maken en zorgt in het algemeen voor positieve veranderingen in de mentale toestand. 🙏
  • Serotonine voor iedereen! Hoe meer zuurstof in het bloed, hoe meer serotonine er wordt aangemaakt, het gelukshormoon. Dit is waarom je je beter, meer ontspannen en verfrist voelt nadat je buiten bent geweest! 😊
  • Zuivere longen. Als je binnenshuis zit, is het gebruikelijk om oppervlakkig te ademen, waarbij lucht in het bovenste deel van de longen wordt ingeademd, ook wel apicale ademhaling genoemd. Als je buiten bent, zorgt beweging, wandelen of joggen ervoor dat je dieper met het middenrif ademt, waardoor meer lucht naar de bodem van de longen wordt getrokken. Dit brengt niet alleen meer zuurstof naar de cellen, maar het helpt ook om gifstoffen uit het lichaam te spoelen. 🌬

De mooiste luchten

Weet je, er zijn ranglijsten voor alles. Ook voor de mooiste luchten ter wereld. Er zijn er veel, maar we hebben onze drie favorieten gekozen. Wat zeg je hiervan?

Atacama-woestijn, Chili. Ze zeggen dat het één van de beste plekken is om naar de sterren te kijken. Omdat het 2000 meter boven zeeniveau ligt, is er minder lucht tussen jou en de sterren, en die flikkering die ze hebben, houdt dan ook op te bestaan. Er zijn zelfs hotels-observatoria!

La Palma, Spanje. De Canarische Eilanden zijn de natuur in zijn puurste vorm, ook als we het over de lucht hebben. In 2002 noemde UNESCO het eiland La Palma een biosfeerreservaat. Het is niet verwonderlijk: het is een erg populaire bestemming onder ‘astrotoeristen’ vanwege de heldere hemel.

Maart

Kaapstad, Zuid-Afrika. De Tafelberg, de bekende Tafelberg, is niet alleen het natuurlijke symbool van Kaapstad, maar ook het beste uitkijkpunt om te genieten van de ongelooflijke hemel boven de Zuid-Afrikaanse stad.

De plekken met de puurste lucht

En waar kunnen we heen om beter te ademen? Het World Air Quality Report helpt ons:

Natuurpark Sierra de Calderona, Valencia. Met 4,6 microgram zwevende deeltjes per kubieke meter lucht vormen het natuurpark Sierra Calderona en de stad Albalat dels Tarongers een bolwerk van zuivere lucht in het hart van de Valenciaanse Gemeenschap.

Bezoek Casa del Castell dels Blanes en ga naar het uitkijkpunt Mirador del Garbí voor een indrukwekkend uitzicht op de bergen en de Middellandse Zee. Alsof dat nog niet genoeg is, behoren de steden Viver en Buños tot de tien minst vervuilde steden van Spanje.

Villalba de Guardo, Palencia. Maakt deel uit van het zogenaamde “leeggemaakte Spanje”, en hiermee bedoelt men de lage bevolkingsdichtheid in dit gebied van Palencia. Hierdoor is dan ook de luchtvervuiling erg laag.

Villalba de Guardo wordt omringd door het natuurpark Fuentes Carrionas en Fuente Cobre-Montaña Palentina, stel je de luchtkwaliteit voor. Er is overal vegetatie!

Nassau, Bahama’s. Het lijkt erop dat de foto’s van de Bahama’s die we in reisbureaus zien, echt zijn. De lucht van Nassau is één van de minst vervuilde lucht ter wereld. Voeg daarbij de paradijselijke stranden en de kristalheldere Atlantische wateren, duiken, boottochten, wit zand … Wie kan er weerstaan? Er zijn er maar 25 bewoond, misschien kun je er eentje veroveren die nog leeg is.

St Helens, Australië. St Helens is de grootste stad aan de noordoostkust van Tasmanië. Hoewel het een stad is, is het één van de plekken met de zuiverste lucht. Het moest natuurlijk Australië zijn. St Helens staat bekend om de kwaliteit van zijn oesters en is één van de beste ecotoeristische bestemmingen in het land. Een must voor elke avonturier!

Hiermee sluiten we af… en vergeet niet dat je, net zoals wij, kan komen genieten van de pure, gezonde Mediterrane zeelucht.

En, zoals altijd, laten we je onze playlist achter met liedjes over de hemel. Zodat je kan genieten van de zuivere buitenlucht, waar je ook bent.