Wonen aan de Spaanse kust heeft veel goeds en we zouden er veel pagina’s aan kunnen wijden, maar er is er één eigenschap die we vooral leuk vinden: buiten sporten.

Het goede weer het hele jaar door, vooral de Costa Blanca en de Costa del Sol, stelt ons in staat een actief en gezond leven te leiden terwijl we genieten van spectaculaire landschappen en kleine paradijsjes.

Bij Sonneil raden we de sporten aan die we het leukst vinden. Schrijf je je in voor één?

Fietsen

Onder de buiten sporten in Spanje is fietsen koning. In Spanje zijn er een groot aantal fietsroutes die door natuurlijke landschappen lopen en fietsliefhebbers bekoren. Galicië, Castilla La Mancha, Andalusië, de Levante kust… Dit zijn enkele van onze favorieten.

Daarnaast maakt Spanje deel uit van het Europese EuroVelo-project, dat verschillende landen in Europa met elkaar verbindt via fietspaden. Kun je je voorstellen dat je van Griekenland naar Cádiz gaat langs de Middellandse Zeekust?

Buiten sporten in Spanje

Zwemmen

Van de zee geniet je niet alleen in de zomer. De herfst en de lente (en, voor de dapperen, ook de winter) zijn geweldige seizoenen om rustig van de Middellandse Zee te genieten, zelfs meer dan in het zomerseizoen. Naar het strand in de ochtend zorgt ervoor dat je de dag met veel energie begint.

Enkele van onze favoriete gebieden om te zwemmen zijn het strand Es Carbó op Mallorca, het strand Racó de Mar in Canet de Berenguer (Valenciaanse kust) en het strand Butibamba in Mijas (Costa del Sol). En als je niet wil zwemmen, kan je altijd proberen om de zeebodem te ontdekken en te duiken op het eiland Tabarca of het eilandje van Benidorm.

Wandelroutes

Ben je een liefhebber van mooie uitzichten? In de zomer neemt het strand de prominente plaats van de bergen weg, die nu weer de aandacht krijgen die ze verdienen. Het kijken naar de zee vanaf een berg mag een doktersvoorschrift worden!

Enkele van onze favoriete wandelroutes:

  • Sierra Helada. Het is het natuurpark van Benidorm bij uitstek en het eerste maritieme landpark in de Valenciaanse Gemeenschap, met kliffen van meer dan 300 m hoog en met vegetatie van uitzonderlijke waarde. Er zijn routes voor elk wat wils en een wandelpad van 8 kilometer.
  • Sierra de Bernia. Het uitzicht op de kust van Alicante vanaf de Sierra de Bernia is spectaculair, vooral na het oversteken van El Forat, een doorgang uitgehouwen in de rotsen.
  • Rots van Ifach. Het is het kenmerk van Calpe, majestueus oprijzend voor de zee. Het is een beschermd natuurpark met gemakkelijke toegang, hoewel het tweede deel van de route wat gecompliceerder is. Natuurlijk: de uitzichten over de hele kustlijn zijn de moeite waard.
  • Tussen Castellón en Valencia ligt de Sierra Calderona, met meer dan 18.000 hectare en wordt beschouwd als de long van de stad Valencia. Ga naar de Garbí-top, waar het uitzichtpunt is, en sta versteld.
  • Sierra de Espadán, in de provincie Castellón. Het is een van de grootste bossen in de Valenciaanse Gemeenschap, beroemd om zijn kurkeiken. Het heeft meer dan 31.000 hectare en er zijn routes voor het hele gezin.

Nautische sporten

Buiten sporten in Spanje vergeet de zee niet. De stranden van de Middellandse Zee zijn zeer goed voorbereid voor het beoefenen van watersporten zoals windsurfen, zeilen, kitesurfen, beachvolleybal, paddle-surfen, kajakken… en we konden doorgaan.

Als je niet weet waar je moet beginnen, raden we je aan om ‘s werelds eerste kabelski te proberen, een van de bekendste nautische attracties in Benidorm. Kijk hier:

Yoga op het strand

Yoga mogen we niet vergeten als we het hebben over buiten sporten. Eerste uur in de ochtend… Waar zou men nog beter de ‘groet aan de zon’ kunnen doen? Het beoefenen van yoga in het zand is een optie die steeds meer wordt beoefend.  En je hebt geen mat nodig!

Zoals Xuan Lan, een vinyasa-yogaleraar, zegt; produceren we ,door blootstelling aan zonlicht, vitamine D en bovendien verbeteren we de zuurstofvoorziening door frisse lucht in te ademen. In dit artikel kun je de beste stranden van de Valenciaanse Gemeenschap raadplegen om yoga te doen terwijl je geniet van de meest inspirerende zonsopgangen.

Zoals je kunt zien, biedt de kust veel meer dan een parasol en een hangmat op het zand. Plezier wordt gegarandeerd door het beoefenen van buiten sporten en daarnaast het verzorgen van ons lichaam. Omdat het goede leven bij ons zelf begint. Wat wil je nog meer?