De Valenciaanse kust staat bekend om de schoonheid van zijn dorpen, de overgrote meerderheid gekoppeld aan een geweldige gastronomie, een spectaculaire enclave, een benijdenswaardig klimaat dat bijna het hele jaar door gepaard gaat, en de prachtige stranden van fijn goudkleurig zand. We kunnen zeggen dat de mooiste dorpen van de Valenciaanse kust echte landschaps- en culturele juwelen zijn die een bezoek waard zijn, en zelfs een paar dagen doorbrengen met het verkennen van de straten en jezelf impregneren met zijn mediterrane traditie. 

Er zijn veel charmante kustplaatsen in Valencia, maar in deze post gaan we degenen noemen die we als het mooiste en meest verplichte bezoek beschouwen.

Cullera

Cullera is een prachtige stad aan de Valenciaanse kust die aan de oevers van de Middellandse Zee ligt, op slechts achtendertig kilometer van Valencia. Het heeft een bevoorrechte enclave, want naast het hebben van uitgestrekte stranden van fijn goudkleurig zand en schoon en kalm water, ligt het tussen de berg van de vossen, die het emblematische kasteel van islamitische oorsprong herbergt dat nu is omgebouwd tot een prachtig heiligdom, en de monding van de rivier de Júcar.

Cullera heeft een belangrijk historisch-artistiek erfgoed. De oude stad is van ongeëvenaarde schoonheid, omdat het meer dan honderd gebouwen heeft die zijn beschermd vanwege hun grote architecturale waarde, zoals de gemeentelijke markt, het huis van onderwijs, het kasteel, dat nu een gemeentelijk museum herbergt, het heiligdom van de Maagd van het kasteel, de grot van Dragut of de toren van Marenyet,  om enkele van de belangrijkste te noemen.

Aan de andere kant zijn de stranden van Cullera breed en rustig, sommige drukker dan andere, waar u watersporten en zelfs duiken kunt beoefenen. En wat betreft de activiteiten die kunnen worden uitgevoerd, is het de moeite waard om de patroonheilige festiviteiten, de fallas en een breed scala aan training en cultuur het hele jaar door te vermelden.

mooiste dorpen aan de Valenciaanse kust

Gandía

Gandía is een van de charmante stadjes  aan de kust van Valencia en een van de favorieten voor nationaal en internationaal toerisme.  Het heeft twee gebieden die goed van elkaar verschillen. Aan de ene kant hebben we Gandía en de Grau, die wordt beschouwd als het visgebied en het dichtst bij de kust, en aan de andere kant, ongeveer drie kilometer verderop, hebben we de oude stad en het historische centrum. Een van de belangrijksteattracties van Gandía zijn de prachtige stranden van fijn goudkleurig zand die zich uitstrekken langs zeven kilometer kustlijn. Er zijn rustiger en bruisender, maar ze genieten allemaal van uitstekende diensten en faciliteiten.

Maar Gandía biedt meer dan alleen zijn zon en stranden, want het heeft een brede historische, culturele en monumentale erfenis. In het oude geval vallen het hertogelijk paleis van de Borja, het Santa Clara Museum en archeologisch museum, de Plaza Mayor of de collegiale kerk van Santa María op. Daarnaast is Gandía ook populair vanwege de oneindigheid aan winkels, naast het hebben van een winkelcentrum, La Vital, met bioscopen, restaurants en meer winkels.

Gandía biedt vele mogelijkheden voor ontspanning, gastronomie, natuur en geschiedenis, met de Middellandse Zee als achtergrond.

mooiste dorpen aan de Valenciaanse kust

Oliva

De stad Oliva ligt in de provincie Valencia, ongeveer zevenenzeventig kilometer van de hoofdstad. Het is een kustplaats die bekend staat om zijn fantastische stranden, maar het heeft veel meer charmes dan we denken, zoals de enorme berglandschappen, de duinstranden en de charmante oude stad. In Oliva valt de Font Salada op, een soort ondergrondse bron van warmwaterbronnen waarin u het hele jaar door kunt baden, en ook het natuurpark van de Marjal Pego-Oliva, een albufera die van de zee wordt gescheiden door een duinkoord, waarvan de route uitzicht biedt op buitengewone schoonheid.

Het oude geval van Oliva is een must-see. In het oude Moorse Raval is er een uniek uitkijkpunt van waaruit u ongelooflijke panoramische uitzichten kunt aanschouwen. Bovendien is wandelen door de straten van Oliva als het oproepen van voorbije tijdperken. Het is zonder twijfel een van de mooiste dorpen aan de Valenciaanse kust.

Xeraco

Het dorp Xeraco ligt op ongeveer eenenzestig kilometer van Valencia, tussen de steden Cullera en Gandía. Het heeft een van de beste stranden van Valencia en het landschap is een prachtig contrast tussen de zee en de ruige bergen.

mooiste dorpen aan de Valenciaanse kust

Maar Xeraco is niet alleen zee en berg, maar heeft een prachtig en interessant historisch erfgoed dat een bezoek waard is, zoals bijvoorbeeld de Hermitage van de Heilige Christus van Doodsangst, de Kerk van Onze Lieve Vrouw van de Incarnatie, de Cisterne -een oude stortbak- of de Torre de Guaita, waarvan de functie was om de oostkust te bewaken. Daarnaast heeft Xeraco een uitstekende gastronomie. De gebakken rijst is erg populair en een van de grootste culinaire hoogstandjes.

Nu je enkele van de mooiste dorpen aan de Valenciaanse kust kent, kun je je voorstellen dat je je eigen hoekje bij de zee hebt? Bij Sonneil bieden wij u huizen aan in ongelooflijke gebieden van de Middellandse Zee.