Contents
Ken je de beste musea in Spanje? Je hebt er vast al één bezocht. Schilderen, geschiedenis, archeologie, design, architectuur, fotografie, beeldhouwkunst… en noem maar op… Spanje heeft enkele van de beste musea in Europa en zelfs enkele op wereldniveau. We stellen graag onze favorieten voor:
Het goede leven betekent ook “bijleren”. 😉
De klassiekers
Traditie werkt altijd. Spanje heeft al jaren geweldige musea. Hier zijn drie van de meest erkende:
Prado Museum, Madrid
Wat kunnen we zeggen over het Prado Museum dat nog niet is gezegd? Velázquez, Goya, Rubens, Murillo, Tiziano… zijn slechts enkele van de kunstenaars die dit gebouw herbergt, één van de belangrijkste kunstmusea in Europa. Het werd ingehuldigd in 1819 dankzij de steun van Isabel de Braganza, de vrouw van Fernando VII, en sindsdien heeft het kunstwerken bewaard die nauw verbonden zijn met de geschiedenis van Spanje. We hebben het nog nooit gezien zonder een rij mensen die wachten om binnen te komen. Natuurlijk mag je Las Meninas, The naked maja, 3 mei, The Garden of Delights, The Three Graces… en het beroemde Paseo del Prado niet missen.
Guggenheim Museum, Bilbao
Frank Gehry drukte zijn stempel op het Guggenheim Museum in Bilbao en creëerde één van de meest erkende exponenten van de avant-gardistische architectuur van de 20e eeuw. De buitenkant is op zichzelf al een kunstwerk, en van binnen wachten 9.000 m2 en 19 tentoonstellingszalen je op, met stukken hedendaagse, nationale en internationale kunst die je selecteert via de Guggenheim Foundation in New York. Het omvat het werk van beroemde artiesten zoals Chillida, Miquel Barceló, Antoni Tàpies, Jeff Koons, Susana Solano, Cristina Iglesias…
Nationaal museum Reina Sofía, Madrid
Ook gewijd aan hedendaagse kunst, alleen al om Picasso’s Guernica te zien, is het de moeite waard. Maar dit neoklassieke gebouw uit de 18e eeuw, dat het Algemeen Ziekenhuis van Madrid was, heeft nog veel meer: Dalí, Miró, Juan Gris, Ramón Casas, Santiago Rusiñol, Kandinsky… Surrealistische kunst en kubisme spelen ook een grote rol in de collectie. Afgelopen oktober vierde het centrum zijn 30-jarig jubileum en is het uitgegroeid tot één van de belangrijkste musea voor hedendaagse kunst ter wereld en huisvest het ongeveer 23.000 werken.
Nieuwkomers
In Spanje hebben we zoveel erfgoed en creatieve sectoren dat er elke dag een nieuw museum zou kunnen ontstaan! In de afgelopen jaren zijn er centra ingehuldigd die de avant-garde van kunst en geschiedenis in ons land vertegenwoordigen. Als je op de hoogte wilt blijven, mag je ze niet missen.
Picasso Museum Malaga
Een bezoek brengen aan de hoofdstad van de Costa del Sol en niet langs het Museo Picasso Málaga gaan, zou een zonde moeten zijn. Niet voor niets is het het meest bezochte museum van Andalusië geworden! In navolging van de wens van de kunstenaar, die wilde dat zijn werk aanwezig zou zijn in zijn geboorteplaats, werd het MPM in 2003 ingehuldigd in het Buenavista Palace, in het hart van Malaga. Niets meer en niets minder dan 233 werken wachten op je in een thematische en chronologische reis die perfect is om Picasso’s artistieke carrière grondig te leren kennen.
Museum van de koninklijke collecties, Madrid
Hier hebben we bedrogen, want hoewel het naar verwachting in 2020 open zou gaan, heeft het Museum van de Koninklijke Collecties zijn deuren nog niet geopend. Maar het verdient het dat we erover praten, want het is het belangrijkste staatsproject op het gebied van museumbeleid in Spanje van de afgelopen decennia. Het hangt af van het nationaal erfgoed, en het toont schilderijen, sculpturen, wandtapijten, koetsen… meer dan 700 stukken verzameld door de Spaanse monarchie sinds de Middeleeuwen. Het idee van de start ervan ontstond 90 jaar geleden, in 1930, maar door de burgeroorlog werden de plannen afgebroken. We kijken ernaar uit om het binnenkort te kunnen bezoeken, want het belooft!
Botín Center, Santander
Het Botín Center, geopend in 2015, maakt al indruk van buitenaf. Gelegen aan de kust, met een indrukwekkend uitzicht op de baai, raakt het gebouw het land niet en simuleert het de dokken van de haven. Het team is daar heel duidelijk over: het is géén museum, maar een centrum, aangezien het zich vooral wijdt aan wetenschappelijk en sociaal onderzoek door middel van seminars en bijeenkomsten. Dit naast het ondersteunen van beeldende kunst en cultuur met tentoonstellingen, workshops en beurzen.
Het verschil
Het moeten niet altijd schilderijen of archeologische stukken zijn. Spanje heeft centra en musea die vooral de bezoeker willen verrassen. En ze slagen erin:
Prince Felipe Science Museum, Valencia
De Ciudad de Sciencias “Stad van Kunsten en Wetenschappen” in Valencia was een schok in de Spaanse architectonische en culturele scene. Bovendien, bevindt zich hierin het Prince Felipe Science Museum, één van het meest interactieve museum in de stad. Het motto maakt het duidelijk: “Het is verboden om niet aan te raken, niet te voelen, niet te denken.” De tentoonstellingen zijn gewijd aan de evolutie van het leven en de wetenschappelijke en technologische verspreiding, verspreid over bijna 30.000 vierkante meter. De slinger van Foucault, één van de langste ter wereld met een lengte van 34 meter, is misschien wel het meest erkende werk. En natuurlijk geeft dit deel van de “Stad van Kunsten en Wetenschappen” nog meer waarde. Perfect om met het gezin te bezoeken!
Dalí Theater-Museum, Girona
In Figueras bevindt zich het Dalí Theater-Museum wat de laatste residentie van de kunstenaar was. Een oud theater dat hij zelf hielp ombouwen tot een museum. Hij ontwierp het om de bezoeker naar het surrealisme te lokken, en dit door middel van de iconische façade bekroond met eieren, meubels en persoonlijke voorwerpen zoals sieraden en foto’s. Dalí-fans zullen hier genieten als kinderen wanneer ze zijn oude kamer kunnen bezoeken en zelfs de crypte waar hij werd begraven. Volgens The Art Newspaper was het in 2017 het derde meest bezochte museum van Spanje.
Stichting César Manrique, Lanzarote
Lanzarote zou niet hetzelfde zijn zonder César Manrique. De kunstenaar heeft gewerkt om de schoonheid van het eiland te versterken en een soort toerisme te ontwikkelen dat de natuur en de unieke persoonlijkheid van zijn territorium respecteert. Manrique’s grootste kunstwerk is Lanzarote zelf. De César Manrique Foundation, in Taro de Tahíche, was zijn thuisstudio en één van zijn eerste werken, gebouwd op een stortvloed van lava. De relatie tussen het gebouw en de natuur is spectaculair. Vulkanische resten, tunnels, zwembaden, fruittuinen, muurschilderingen … allemaal een mix van moderniteit en traditionele Lanzarote-architectuur. Vertrouw ons: zoiets heb je nog nooit gezien.
Zoals je kan zien, is het culturele en historische rijkdom in Spanje geweldig. Een mooie combinatie met de prachtige natuur en het paradijs langs de Spaanse kust… In Spanje wonen is genieten en leren. Bij Sonneil staan we je graag bij.