Jávea is één van de bekendste steden aan de Costa Blanca, en het stelt niet teleur. Het heeft alles waar we naar op zoek zijn: zee, stranden, ongelooflijke uitzichten, zeevarende luchten, genieten van het buitenleven…

Daarom bieden we bij Sonneil woningen in Jávea waar je het mediterrane leven in al zijn pracht kan beleven.

Ontdek wat er te zien is in Jávea en wees voorzichtig: je kan verliefd worden.

Bezoek Jávea – historisch centrum

Het centrum van Jávea,  is een herinnering aan het middeleeuwse verleden van de stad. Geplaveide en smalle straatjes, witte gevels om de zomerse hitte te verzachten, gebogen deuren, smeedijzeren balkons, bloempotten met bloemen… en sporen van middeleeuwse architectuur zoals de verdedigingsmuren, die de stad beschermden tegen aanvallen van piraten.

Kijk naar de ’tosca’, een soort poreuze steen die heel typerend is voor dit gebied en waarin veel van de lateien van de oude huizen van de stad zijn uitgehouwen.

Wat te doen in Jávea

Wandel door het historische centrum voor een reis naar het verleden en bezoek de historische gebouwen, zoals de gotische kerk van San Bartolomé, het stadhuis, de Mercado de Abastos, of huizen zoals het Palau dels Sapena, uit de vijftiende eeuw, of het Casa dels Bolufer, uit de achttiende eeuw.

Winkels met traditionele producten, bars en cafés… en een wekelijkse markt waar de lokale bevolking winkelt. Kortom, een plek om de Middellandse Zee met de vijf zintuigen te ervaren.  

Stranden in Jávea

Het noordelijke deel van Alicante is beroemd om zijn baaien met kristalhelder water. Sommige zijn moeilijk toegankelijk, maar het is de moeite waard om dit wonderkind van de natuur te kennen en te bewonderen. Dit zijn onze favorieten:

  • Cala Granadella. Het is de beroemdste, de meest gewenste, degene die de meeste bezoekers ontvangt, de mooiste… Om toegang te krijgen tot Cala Granadella moet je comfortabele schoenen dragen en zeer attent zijn op waar je op stapt, maar wat je in deze hoek van de rots te wachten staat, laat je met open mond achter.  Daarnaast heeft het strandbars waar je kan rondhangen, eten en drinken terwijl je naar de zee kijkt. Natuurlijk: beter om het te bezoeken in de maanden juni en september.
  • Cala del Moraig. Om bij deze prachtige baai te komen moet je iets ten zuiden van Jávea gaan. Wat er het meest opvalt, is het contrast tussen het diepe blauwe van de zee en de grote kliffen. En mis de Cova dels Arcs niet,die eruitziet alsof hij in de rots is uitgehouwen.
Wat te doen in Jávea
  • Cala Sardinera. Het beste aan dit kleine strand is de rust, omdat de bezetting laag is, zelfs op zomerse dagen. Een maagdelijke baai die te voet toegankelijk is vanaf de Mirador de la Creu de Portixol.  Maak je geen zorgen, de weg is heel eenvoudig en uiteindelijk wacht je de beste beloning: een heldere zee.

Wat te eten in Jávea

Zoals gebruikelijk aan de Costa Blanca, is de Middellandse Zee de protagonist van de keuken van Jávea. Ingrediënten van de hoogste kwaliteit en heel gezond.

Gastronomie en typische producten van Jávea

De gastronomie in Jávea spreekt van zijn ligging aan de Middellandse Zeekust, zijn geschiedenis en zijn klimaat, bevorderlijk voor de teelt van groenten en fruit. Rijst, peulvruchten, kruiden zoals saffraan en ñora, tomaten, vijgen…

De vruchtbare velden en boomgaarden, naast het gebruik van alles wat de zee te bieden heeft, maakt van de keuken van Jávea iets dat je niet mag missen.

Wat te doen in Jávea

Er is zelfs een keurmerk, “Vis en zeevruchten uit de baai van Xàbia”. Bovendien is er een zeer eigenaardig product dat één van de kenmerken van de stad is: de zee-egel. 

Om nog maar te zwijgen van gezouten vis, een methode voor het conserveren van vis die uit de Romeinse tijd komt en vandaag de dag producten geeft die zo authentiek zijn als gezouten ansjovis, tonijn, bonito, sardines…

Javea Restaurants

  • Bon Amb. De meest veeleisenden kenners mogen Bon Amb niet missen, een twee Michelin-ster restaurante gelegen in een gerestaureerd landhuis omgeven door prachtige tuinen. De chef-kok, Alberto Ferruz, maakt gebruik van de beste grondstof van de Marina Alta om spectaculaire gerechten te krijgen op basis van vis, zeevruchten, groenten…
  • Tula. Met één Michelinster heeft Tula, een bevoorrechte locatie tegenover het Arenal-strand. Onder leiding van Borja Susilla en Clara Puig, oud-studenten van het bekende Quique Dacosta. De marktkeuken is hun forte en ze gebruiken technieken die net zo nieuw zijn als Ike Jime,een manier om vis te slachten die de smaak versterkt. In michelingids bevelen ze hun gekarameliseerde rijstpudding aan.
  • Embruix. We houden van een maaltijd aan zee in Embruix, omdat het één van de favoriete plekken van de burgers van Jávea is. Van het huis in de oude stad waar het zich bevindt tot de traditie die wordt ingeademd in zijn gerechten, Embruix is een veilige gok.
Wat te doen in Jávea

Bezienswaardigheden in de omgeving van Jávea

Als de provincie Alicante ergens voor opvalt, is het voor de kust. En het noorden van de Costa Blanca is een perfect voorbeeld van de natuurlijke rijkdom, traditie en het goede klimaat van deze mediterrane hoek.

In de omgeving van Jávea vinden we plekjes zoals het bekende Denia, één van de meest gewilde bestemmingen voor diegenen die op zoek zijn naar ontspanning en rust. Het kasteel en de wijk Baix la Mar zijn de kenmerken, evenals een ongeëvenaarde gastronomie, vertegenwoordigd door de beroemde chef-kok Quique Dacosta.

Ten zuiden van Jávea ligt Poble Nou de Benitatxell en zijn bekende Cala del Moraig. We gaan verder richting Moraira, ook beroemd om zijn oude stad, zijn uitkijktoren en zijn baaien. Zonder Benissa te vergeten,met de zogenaamde “Kathedraal van de Marina Alta” en een prachtig middeleeuws historisch centrum. En natuurlijk Calpe en het iconische natuurpark Penyal d’Ifac, één van de meest herkenbare rotsformaties in ons land.

Als je meer van bergen houdt heeft de Marina Alta pittoreske dorpjes genesteld in de rots, ongetemde grotten, muren, kastelen… en valleien waar wandelen en genieten van het uitzicht een luxe is.

Wat te doen in Jávea

Hopelijk kun je Jávea snel bezoeken en alles wat we je vertellen, en nog veel meer, persoonlijk ontdekken. En vergeet niet dat we je bij Sonneil helpen om je huis te vinden in Jávea. We wachten op je!

Wil je meer hoeken van de Costa Blanca ontdekken? 👇👇👇