Van alle Spaanse kustgebieden is de provincie Valencia een van de meest gewilde, zowel als tweede huis als om het hele jaar door te wonen. Een perfecte en evenwichtige mix tussen de natuurlijke omgeving en fantastische stranden en de nabijheid en overvloed van diensten, gastronomie, infrastructuur en historische en culturele rijkdom die zowel inwoners als buitenlanders aantrekt. In dit bericht vertellen we je alle voordelen van wonen in Valencia. Waar wacht je nog op?

Waarom wonen in Valencia?

Het is moeilijk om deze vraag met vier of vijf redenen te beantwoorden, want er lijkt geen einde te komen aan de voordelen van wonen in Valencia. Hier zijn een paar van de meest voor de hand liggende, maar we raden je aan om ze zelf te ontdekken.

Een uitzonderlijk klimaat

Mensen van over de hele wereld kiezen Valencia, de provincie en de kust om één fundamentele reden: het klimaat. Wanneer de zon meer dan 300 dagen per jaar schijnt, leef je op een andere manier. Dankzij de invloed van de zee zijn de temperaturen bovendien mild: de winters zijn niet te koud – ze dalen meestal niet onder de 10ºC – en de zomers zijn, hoewel heet zoals in het hele Middellandse Zeegebied, niet extreem.

Dit betekent dat je het hele jaar door van buitenactiviteiten kunt genieten. Midden in januari kun je langs het strand wandelen, watersporten beoefenen of met vrienden samenkomen voor een etentje op het terras, ongeacht het seizoen. Kortom, een bevoorrecht klimaat dat wonen in Valencia tot een ware luxe maakt.

Wonen in Valencia

109 kilometer aan stranden

En natuurlijk kun je dankzij dit goede klimaat ook genieten van de prachtige stranden van de provincie. Daaronder zijn enkele van de beste van Spanje, zoals het strand van Canet de Berenguer of het strand van La Dehesa in El Saler. De kustlijn heeft nauwelijks grote geografische kenmerken en bevordert daarom het bestaan van grote zandstranden met duinen en vegetatie die eindigen in schoon water. Het zijn meestal brede stranden, perfect voor het hele gezin en om te zwemmen, wandelen, sporten, lezen, windsurfen, zeilen…

We bezoeken ze graag buiten het hoogseizoen, wanneer het rustiger is en er minder bezoekers zijn. De maanden mei en juni voor de zomer en september en oktober erna zijn geweldig om ze in al hun pracht te ontdekken.

Een duurzame bestemming

De provincie Valencia, en vooral de hoofdstad, onderscheidt zich ook door het promoten van een uitstekende levensstijl en zorg voor het milieu, waardoor het een bestemming is waar duurzaamheid een hoofdrol speelt. De stad is zelfs gekozen tot Europese Groene Hoofdstad 2024, een erkenning van de Europese Commissie voor de inspanningen van de stad om het milieu en de kwaliteit van leven te verbeteren, waaronder het doel om in 2030 een CO2-neutrale hoofdstad te zijn.

Dit gaat hand in hand met het efficiënte en respectvolle openbaar vervoer – trams, metro en elektrische bussen – en de inzet voor duurzame mobiliteit door de voetgangerszone in straten en openbare ruimtes en de bevordering van fietsroutes.

Buiten de stad is de provincie Valencia toonaangevend in het beschermen van groene ruimten en het bevorderen van de zorg voor unieke omgevingen zoals de Albufera, de Quesa-meren en de Calderones-route.

Wonen in Valencia

Een rijkdom aan cultuur en erfgoed

Een bezoek aan Valencia is een onderdompeling in traditie, geschiedenis en cultuur die tot op de dag van vandaag in ere worden gehouden. Musea, kunst, design, innovatie, wetenschap, muziek, architectuur… Alles heeft zijn plaats in een provincie met een duizendjarige geschiedenis waar we nog steeds van kunnen leren.

Enkele van de gebieden waar deze geschiedenis het meest voelbaar is, zijn de oude binnenstad van Valencia – vol kinderkopjes, indrukwekkende gebouwen en afgelegen pleintjes – en in charmante dorpjes zoals Bocairent, Xàtiva, Chelca en Sagunto, met zijn imposante kasteel.

En de viering van cultuur en kunst wordt natuurlijk belichaamd in ruimtes zoals de Stad van Kunst en Wetenschap in Valencia en het Museum voor Schone Kunsten, en in culturele routes door de hele provincie zoals de Borgia-route in settings zoals het Hertogelijk Paleis in Gandia, het Kasteel van Xàtiva of de fresco’s in de Kerk van San Nicolás in València.

Kwaliteit van leven en mogelijkheden

Al het bovenstaande (en nog veel meer) maken de provincie en de kust van Valencia tot een prachtige plek waar het leven met minder urgentie wordt geleefd, of in ieder geval met meer verbondenheid met de natuur en meer mogelijkheden voor ontspanning. Niet voor niets is de hoofdstad verkozen tot beste stad ter wereld om te wonen in de beroemde InterNations ranglijst.

Bovendien is het een perfecte plek voor jongeren, gezinnen, gepensioneerden, buitenlanders… Valencia heeft goede universiteiten en studiecentra, evenals een groot aantal scholen, ook internationaal. Er is een ruim aanbod aan vrijetijdsbesteding, gezondheid, winkelen, sport, enz. en de Valencianen staan bekend om hun vriendelijkheid en ontspannen houding.

Met al deze voordelen, wie zou er niet in Valencia willen wonen? Bij Sonneil bieden we de beste huizen dichtbij zee aan de kust van Valencia.