Op 16 april was het de 24e verjaardag van de inhuldiging van de Ciudad de las Artes y las Ciencias van Valencia. Bij Sonneil maken we van de gelegenheid gebruik om u meer te vertellen over één van de meest complete en bezochte bestemmingen aan de Middellandse Zeekust.

Ciudad de las Artes y las Ciencias: geschiedenis en toekomst

In 1989 begon de wetenschapper Antonio Ten Ros een voorstel voor te bereiden voor een toekomstige stad van wetenschap en technologie in Valencia. In 1990 gaf de Generalitat hem officieel de opdracht om een algemeen ontwerp te maken dat hij samen met de Universiteit van Valencia en 56 andere professionals zou beheren, waaronder wetenschappers, museologen, ontwerpers…

Na de stopzetting van het project van Ten Ros, werden de werken hervat in 1994 onder de facultatieve leiding van de beroemde architect Santiago Calatrava. Hoewel het aanvankelijk een ruimte gewijd aan wetenschap en innovatie zou zijn, kwam kunst uiteindelijk samen om te vormen wat we nu kennen als de Stad van Kunsten en Wetenschappen. Aan het oorspronkelijke idee werd een operagebouw en een oceanografisch park toegevoegd.

Uiteindelijk, bijna tien jaar na de start van het project, werd L’Hemisfèric in 1998 ingehuldigd. Elf maanden later werd het gevolgd door het Príncipa Felipe Science Museum. In 2022 werd L’Oceanogràfic, het grootste aquarium van Europa, geopend en in 2005 was het de beurt aan het Reina Sofía Paleis voor de Kunsten, dat het operagebouw van Valencia zou worden.

Ciudad de las Artes y las Ciencias: wat iser te zien

De verschillende gebouwen vormen een complex dat in korte tijd een essentiële bestemming in de stad Valencia werd, toeristen en bezoekers aantrekt en het gebied waar het zich bevindt herwaardeert.

L’ Oceanogràfic

L’Oceanografic is het grootste aquarium van Europa. Het isontworpen als een eerbetoon aan de zee en het water, het element dat Valencia zo’n speciale stad maakt, aan de oever van de Middellandse Zee.

De verschillende aquaria, verspreid over 9 zones, reproduceren de belangrijkste oceanische en mariene ecosystemen op de planeet, met meer dan 500 soorten fauna. Een wetenschappelijk, educatief en recreatief centrum van de eerste orde dat het behoud van de zeeën wil bevorderen en het bewustzijn over hun zorg wil vergroten.

👉 L’Oceanogràfic

Palau de les Arts Reina Sofía

Het Palau de les Arts Reina Sofía is één van de meest indrukwekkende en majestueuze gebouwen in de Stad van Kunsten en Wetenschappen. Het heeft meer dan 40.000m2 oppervlakte en 75 meter hoogte, met buitenruimtes, wandelingen, vegetatie, panoramische liften…

Het Palau heeft vier verschillende ruimtes gewijd aan opera-, musical-, theater- en dansshows. Bovendien heeft het de nieuwste technologische ontwikkelingen opgenomen  om werken van de hoogste kwaliteit en in de beste omstandigheden te kunnen huisvesten.

De eerste opera die werd uitgevoerd in het Palau de les Arts Reina Sofía was Beethovens Fidelio op 25 oktober 2006.

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Museu de les Ciències

Het gebouw van het Museu de les Ciències is vooral beroemd om zijn walvisskeletvorm. Maar wat het uniek maakt, is niet alleen dit. Dit prachtige museum valt op door zijn interactiviteit, wat tot uiting komt in het motto “Verboden niet aan te raken”. Daarom is het perfect, vooral voor de jongsten, die de principes van de wetenschap kunnen leren door ze in de eerste persoon te ervaren.

De 40.000 m² is verdeeld over drie verdiepingen en herbergt zowel tijdelijke als lopende tentoonstellingen, evenals workshops en outreach-activiteiten. Chemie, robots, natuur, technologie, natuurkunde, biologie… Het is ook een zeer gewaardeerde ruimte geworden voor het houden van congressen en ontwikkelt uitwisselingsprogramma’s met andere wetenschappelijke referentiecentra over de hele wereld.

Hemisfèric

Het gebouw dat voor het eerst werd geopend in de Stad van Kunsten en Wetenschappen biedt ongelooflijke shows in zijn 3D digitale bioscoop, met een enorm scherm van 900 meter dat kijkers het gevoel geeft dat ze volledig ondergedompeld zijn in de beelden. Het is de grootste bioscoop in Spanje, met een capaciteit voor meer dan 300 mensen!

Bovenal worden er documentaires vertoond, en een kinderfilm per dag voor de allerkleinsten. Zoals vaak het geval is met de gebouwen van Santiago Calatrava, heeft de Hemisfèric ook een unieke vorm, in dit geval is het de vorm van een oog, dat wordt weerspiegeld in het meer van 24.000 m2 dat er vlak naast ligt. Een oog dat symbool staat voor de wijsheid, de blik en de waarneming van de wereld die bezoekers ontdekken.

Umbracle

Umbracle biedt een ruimte waar u kan genieten van het buitenleven. Deze enorme tuin van 17.000 m2 is aangekleed met planten en typische mediterrane vegetatie en hedendaagse sculpturen. Een wandeling in het voorjaar omringd door kunst en rozemarijn, bougainville, palmbomen, lavendel… Het is prachtig.

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Wat de sculpturen betreft, staat deze openluchtkunstgalerij bekend als El Paseo de las Esculturas, met werken van onder andere Miquel Navarro, Francesc Abad en Yoko Ono. U kunt er ook zomeravonden doorbrengen in Mya, het terras / bar van Umbracle, één van de meest chique recreatiegebieden in Valencia.

Nu u de Stad van Kunsten en Wetenschappen wat beter kent, wilt u ook meer weten over Valencia? In dit bericht kunt u een korte handleiding raadplegen over wat er te zien is in Valencia, de hoofdstad van het mediterrane zonlicht.

Bij Sonneil bieden we huizen aan de Middellandse Zee, zodat u een nieuwe fase kunt starten op speciale plaatsen zoals als Valencia.