Vraagt ​​u zich af wat valt er te beleven in Valencia? Valencia is één van die steden die beetje bij beetje ontdekt wordt. Slenteren door de straten, stoppen in een hoek, omhoog kijken om gevels en balkons te ontdekken die ons over haar geschiedenis vertellen. Valencia is: mooi weer, zon en zee, maar het is ook cultuur, traditie, gastronomie.

We vertellen je onze favoriete plannen in de stad die het leven hebben geschonken aan persoonlijkheden zoals Sorolla, Blasco Ibáñez of Concha Piquer. Omdat het goede leven ook gaat over “het ontdekken van nieuwe plaatsen”.

Gastronomie

Het is moeilijk om over zoiets persoonlijks te schrijven. Wel weten we één ding zeker: in Valencia zal iedereen een heerlijk gerecht naar keuze vinden.  De basisingrediënten zijn trouwens heel rijk aan smaak, denk maar aan de lekkere groenten en zeevruchten. In deze post vertellen we je over enkele van onze favoriete restaurantjes van de stad. Werk je eetlust op, want dit staat je allemaal te wachten in Valencia:

Centrale Markt

Snuffel je graag tussen de producten? Hou je van winkelen? Dan moet je naar de Centrale Markt van Valencia trekken, een must voor fijnproevers. Het is de grootste versmarkt van Europa, met meer dan 8.000 vierkante meter en ongeveer 300 kramen. Dit modernistische gebouw is een paradijs voor fruit, groenten, vlees, kaas, vis en zeevruchten … moeilijk te weerstaan! Bovendien geven de architectuur van ijzeren zuilen, tegels en glas-in-lood het gebouw een extra waarde.

Colon Market

In één van de mooiste gebouwen in Valencia, uit het begin van de 20e eeuw en representatief voor het modernisme (het is een nationaal monument), bevindt zich de Mercado de Colón. Vroeger was het een traditionele markt, nu herbergt het bloemenkraampjes en hoogwaardige restaurants. 3.500 vierkante meter gelegen in één van de meest prestigieuze wijken van de stad, de Ensanche. Het smeedwerk eromheen en de keramische details verdienen bewondering. Gelegen nabij plaatsen als Habitual door Ricard Camarena, Ma Khin Café of Manglano. En vergeet niet om de enkele bekende bieren te proeven op de markt.

Gerechten en traditie

Hoe gebruik je zoveel verschillende soorten ingredienten? Wat zijn de traditionele gerechten van Valencia? Het zijn simpele recepten, maar die een techniek en knowhow behouden die typerend zijn voor de mensen en tradities van dit gebied. Bijvoorbeeld:

  • Rijst. De rijstteelt in Valencia wordt in de 8ste eeuw door de Arabieren geërfd en tegenwoordig worden er drie variëteiten verbouwd: Bomba, Senia en Bahía. Het toprecept van Spaanse rijst is natuurlijk de Valenciaanse paella (ingrediënten: rijst, kip, konijn, ferraura, garrofón, tomaat, rijst, olijfolie, water, saffraan, knoflook en zout), maar er zijn meer dan 40 recepten van paella: zoals gebakken rijst, rijst a banda (met vis), zwarte rijst (met inktvis in de inkt), arròs amb fesols i nap (met bonen)…
  • De zee en het platteland. Dankzij een ruime groentetuin en geweldige visserij profiteert Valencia van producten zoals sardientjes, mul, heek, tonijn, garnalen … maar ook heerlijke tomaten, uien … en de uitstekende Valenciaanse sinaasappel. Mis de esgarraet niet (geroosterde paprika en aubergine met gedroogde kabeljauw en olijfolie).
  • Zoetebek. Als er iets is dat bijna zo Valenciaans is als paella, dan is dat horchata. Vergeet ook niet de arnadí (pompoen- en amandelcake), almojábanas, orelletes, rosegones, zoete aardappelkoekjes… Oké, we zullen stoppen…

Dit alles heeft Valencia vijf Michelin-sterren restaurants opgeleverd en dan ook nog eens 28 Repsol-zonnen. Verkregen door enkele van de beste chef-koks in Spanje.

Cultuur

Nou, we hebben ons lichaam al beloond door alle mogelijke gerechten te proberen. Nu is het tijd om de geest te cultiveren. De stad Valencia heeft meer dan 2000 jaar geschiedenis en is de basis geweest van de Romeinse, Visigotische, Islamitische en Middeleeuwse cultuur. De geschiedenis is een passie geworden voor zowel cultuur, kunst en kennis en dit komt tot uiting in musea en andere omgevingen.

Unesco-erfgoed

Vanwege hun “uitzonderlijke universele waarde” heeft UNESCO de Lonja de la Seda, het Tribunal de las Aguas en Fallas, erkend als gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid. Om te weten waarom, moet je ze bezoeken:

  • La Lonja de la Seda. Valencia maakt deel uit van de Route de la seda, die 32 andere steden in Europa en Azië omvat. Het gotische gebouw van La Lonja de la Seda, waarvan de eerste steen in 1492 werd geplaatst, is een zeer representatief exemplaar. Het staat vol met symbolen en valt op door werken zoals de waterspuwers van de Patio de los Naranjos en de Columnary Hall of Contract Room met zijn enorme palmbomen.
  • Tribunal de las Aguas. We moedigen je aan om de bijeenkomsten van het Tribunal de las Aguas bij te wonen, elke donderdag om 12.00 uur aan de Puerta de los Apóstoles van de kathedraal van Valencia. Deze instelling heeft een Romeinse oorsprong en zet zich in om conflicten rond het watergebruik onder boeren op te lossen, en dat doen ze hardop en met het publiek als getuige.
  • Las Fallas. Wie kent de Fallas van Valencia en zijn beroemde ninots niet? Het is hét festival van de stad, waarin creativiteit een fundamentele rol speelt. Ze worden gehouden van 15 tot 19 maart, en de bekende vuurwerken van de Nit del Foc en de Cremá , (waneer de Fallas-monumenten worden verbrand) zijn de twee hoogtepunten.

Museo de las Ciencias (Wetenschapsmuseum)

De Stad van Kunsten en Wetenschappen in Valencia was een schok voor de Spaanse architectonische en culturele wereld. Daarin bevindt zich het Prince Felipe Science Museum, één van de meest interactieve musea in de stad. Het motto maakt het duidelijk: “Verboden om niet aan te raken, niet te voelen, niet te denken.” De tentoonstellingen zijn gewijd aan de evolutie van het leven en de wetenschappelijke en technologische verspreiding, verspreid over bijna 30.000 vierkante meter.  Ideaal om met het gezin te bezoeken!

Museum voor Schone Kunsten van València

Het is de op één na grootste kunstgalerie van Spanje en we houden van de kamers die zijn gewijd aan Joaquín Sorolla, de Valenciaanse schilder bij uitstek. Er zijn zelfs niet-gepubliceerde werken van Velázquez! Ook is er Murillo, El Greco, Goya, Pinazo… naast sculpturen, archeologische stukken en een lange etcetera! Het 17e-eeuwse gebouw is een museum op zich.

Natuur

De natuurlijke omgeving is één van de meest waardevolle troeven van de stad Valencia. Het goede weer maakt het mogelijk om het hele jaar door van het buitenleven te genieten en altijd de Mediterrane lucht op je huid te voelen.

Natuurpark Albufera

Misschien wel de beroemdste natuurlijke omgeving in Valencia, op slechts 10 kilometer van de stad. Ideaal om te ontspannen van de drukte terwijl je geniet van de zonsondergang terwijl je op een boot vaart, omringd door rijstplantages, bomen, strand, duinen … niet voor niets is kent het een ecosysteem dat wordt gekozen door veel vogels om erin te broeden, evenals geldt dit voor de vissen, insecten, eeuwenoude bomen … Het is trouwens ook hier dat de paella werd uitgevonden. De moeite waard!

Turia-tuin

We hebben een zwak voor de Jardin del Turia, één van de grootste stedelijke natuurparken in Spanje! De long van Valencia is een plek om te ontsnappen, jezelf te omringen met groen zonder al te veel te hoeven reizen. Het doorkruist de stad met meer dan 9 begaanbare kilometers en recreatie– en sportgebieden voor het hele gezin, met sinaasappelbomen, palmbomen, fonteinen, vijvers … Een feit: hier stroomde de oude Turia-rivier, die werd omgeleid na een grote overstroming in 1957. En de 18 bruggen die het kronen, spreken over de geschiedenis van de stad. De Jardin del Turia reist door het historische centrum en passeert enkele van de belangrijkste musea en monumenten.

Jachthaven en stranden

Nee, we vergeten de zee niet! Eén van de grootste attracties van Valencia is de kustlijn, vertegenwoordigd door de promenade, de stranden Cabanyal en La Malvarrosa en La Marina, een jachthaven die veel meer is dan dat.

  • La Marina de Valencia: een miljoen m2 gewijd aan zeilen, innovatie, cultuur, gastronomie … een heel sociaal centrum dat uitkijkt over de zee. Bezoek tentoonstellingen, dans- of muziekshows, of ga zeilen, duiken, kanoën … En waarom niet? Een feest aan boord van een zeilboot die over de Middellandse Zee vaart.
  • Stranden: De stranden Cabanyal, Malvarrosa en Patacona liggen op korte loopafstand van het centrum en strekken zich uit over 3 en een halve kilometer. Je kunt er te voet, met de bus, met de metro, met de fiets komen … en je batterijen opladen langs de boulevard.
  • Barrio del Cabanyal: El Cabanyal, een onafhankelijke gemeente in de 19e eeuw, is een maritieme wijk vol geschiedenis, wat het visserskarakter van Valencia weerspiegelt. Je vindt er kazernes, vissershuisjes met betegelde gevels, modernistische gebouwen … Hier kun je authentiek wonen en de laatste tijd is het gebied weer met een bohemien tintje opgedoken dankzij kunst- en theatergezelschappen, restaurants, foodtrucks, winkels…

Stadscentrum

Het stadscentrum vormt de oorsprong van de Valenciaanse geschiedenis en cultuur van de inwoners.

Historisch centrum

Romeinen, Visigoten en moslims wisten de voordelen van dit gebied te waarderen. Valencia heeft één van de grootste historische centra van Europa waar we je aanraden om te verdwalen, doelloos te wandelen, aan te komen bij de kathedraal, de Basiliek van de Maagd van de Desamparados, de Centrale Markt, de Lonja de la Seda… de wijk Carmen met zijn geplaveide steegjes, zijn kunstcentra, de Mossen Sorell-markt … en de Torres de Serrano en Torres de Quart.

Ruzafa en Ensanche

De Ensanche is één van de meest chique wijken van Spanje, mooie boetieks, restaurants en winkels. Ruzafa is een Boheems paradijs, een soort Soho in Valencia dat altijd iets te bieden heeft: cafés, bloemisten, vintage kledingwinkels, boekhandels, theaters… Voor unieke objecten mag je Gnomo niet missen. En om op krachten te komen, Canalla Bistro.

Bedankt dat je hier bent blijven lezen. Hopelijk heb je genoten van alles wat Valencia te bieden heeft. Wij gaan alvast op zoek naar een ander Mediterraans paradijs voor de volgende post

Bij Sonneil willen we dat je het goede leven leidt op de beste plekjes aan onze kust. Durf jij ook?