Contents

Er zijn veel manieren om van Spanje te genieten. Een ervan, voor de sportievelingen, is om langs dorpjes en de kust te rijden. Niet met de auto, nee, maar op de fiets. Spanje staat bekend om zijn prachtige routes en beetje bij beetje wint de fiets terrein als vervoermiddel in de steden. 

Wij vertellen u wat meer over de regels die u moet volgen om in Spanje te fietsen. Want voor het goede leven is een helm soms nodig. 😉

Wat moet ik aanhebben?

Om te fietsen is het niet genoeg om op te fiets stappen, te trappen en klaar. U moet uzelf goed voorbereiden, vooral als het gaat om bescherming. Dit is waar u aan moet denken als u gaat fietsen:

Altijd een helm op

Het gebruik van een helm hangt af van uw leeftijd en de plaats waar u rijdt, maar de Dirección General de Tráfico raadt het gebruik ervan altijd aan. En wij ook!

  • Op interlokale wegen en doorgaande wegen, is het gebruik ervan verplicht, behalve bij extreme hitte, lange hellingen (bergopwaarts) of om bewezen medische redenen.
  • Op lokale wegen in de bebouwde kom is de helm alleen verplicht voor kinderen onder de 16 jaar.

Vergeet niet dat u een goedgekeurde helm moet dragen. Als het gaat om uw bescherming, kijk dan niet op een paar centen om een goede helm te kopen. U mag onder de helm verder geen koptelefoon dragen. Het is belangrijk om alles wat er om u heen gebeurt te horen.

U dient goed te zien zijn

Wanneer u met weinig licht fietst, is het belangrijk dat u reflecterende kleding draagt, zodat auto’s, motoren, voetgangers enz. op interlokale wegen u op een afstand van 150 meter kunnen zien. 

Concentreer u op het fietsen

Laat u zich niet afleiden. Het is verboden om uw mobiele telefoon te gebruiken tijdens het fietsen en om een koptelefoon te gebruiken. Focus u op het trappen, er is altijd tijd om later uw Instagram te checken!

En als u wilt genieten van onze kustlandschappen, stop dan gewoon even. Het is de moeite waard om er rustig naar te kijken.

Fietsregels in Spanje

Welke regels moet ik volgen?

Fietsen is heel eenvoudig, maar het is belangrijk dat u weet wat u wel en niet mag doen. In uw belang, en in het belang van anderen. Laten we eens kijken:

In het algemeen…

Volg op de weg of in de bebouwde kom altijd deze regels:

  • Als u ’s avonds door tunnels rijdt, dient u behalve een lichtgevend hesje ook verlichting te hebben: een witte koplamp en een rood achterlicht en een eveneens rode reflector achterop.
  • Als u een kind achterop hebt, mag dit niet ouder zijn dan 7 jaar en moet u beschikken over een goedgekeurd fietsstoeltje.
  • Het “niet drinken achter het stuur” geldt natuurlijk ook voor de fiets. Het maximale alcoholpercentage is 0,5 g/l in het bloed of 0,25 mg/l in de uitgeademde lucht.
  • Manoeuvres goed aangeven is belangrijk om geen brokken te maken. Om rechts af te slaan strekt u uw rechterarm in horizontale positie uit met de handpalm naar beneden of met de linkerarm naar boven gebogen en de handpalm uitgestrekt naar rechts. Wanneer u links af wilt slaan, maakt u dezelfde bewegingen maar dan precies andersom. Als u moet stoppen of remmen, geef dit dan aan door uw arm op en neer te bewegen met korte en snelle bewegingen.
Fietsregels in Spanje

Hoe fiets ik in de bebouwde kom?

Of het nu om een stad of een dorp gaat, het is belangrijk om niet te zelfverzekerd te raken. Er zijn overal voertuigen en voetgangers! Als u zich aan deze regels houdt, komt alles goed:

  • Fiets zo ver mogelijk rechts op de weg. Als u met een groep fietst, kunt u hooguit met z’n tweeën naast elkaar fietsen. Bij druk verkeer of bij gevaar moet u achter elkaar fietsen. 
  • U hebt voorrang op auto’s en motoren als u op een fietspad, fietsovergang of een gemarkeerde vluchtstrook rijdt. In voetgangersgebieden moet u hun voorrang verlenen.
  • Steek niet al fietsend over bij zebrapaden. Stap af en steek over met de fiets aan de hand.
  • Kijk goed uit bij het inhalen en let erop dat u dit zonder gevaar kunt doen. De zijdelingse afstand tot het voertuig dat u inhaalt, moet minstens 1,50 meter bedragen.

Het is de moeite waard om deze regels te volgen en geweldige badplaatsen te ontdekken, zoals deze in Alicante.

Hoe fiets ik over de andere wegen?

Sommige wegen hebben fietspaden. Als dit niet het geval is, rijd dan over de rechter vluchtstrook en als dit niet mogelijk is, doe het dan zo ver mogelijk naar rechts. 

Evenals in de bebouwde kom moet u om in te halen vooraf waarschuwen en controleren of de manoeuvre veilig is. De zijdelingse afstand tot het voertuig dat u inhaalt, mag niet minder dan 1,50 meter bedragen.

Belangrijk: het is streng verboden om op snelwegen te rijden. U kunt de autoweg op als u ouder bent dan 14 jaar en op de vluchtstrook rijdt, tenzij er een specifiek bord is dat dit verbiedt. 

Als u meer gedetailleerde informatie wilt, kunt u de ‘Fietsgids’ van de Dirección General de Tráfico raadplegen. 

En als u genoeg hebt van het fietsen, zijn er nog veel meer sporten waar u van kunt genieten aan de Spaanse kust. Golf en varen zijn onze favorieten! Wat dacht u ervan om over de meest indrukwekkende rivieren te varen?

Zoals je ziet, is er geen tijd voor verveling. Bij Sonneil weten we hoe u kunt genieten van het goede leven. Zullen we u een handje helpen?