Bent u op zoek naar het huis van uw dromen op de mooiste plek ter wereld? Zorg er eerst voor dat je de vereisten hebt om een huis te kopen in Spanje.

Hoe een huis kopen in Spanje

Voor alles in het leven zijn er voorwaarden. Om in Spanje een huis te kopen ook. (Maar misschien wel minder dan voor het vinden van een partner). Let op!

Identificatienummervoor buitenlandse ingezetenen (NIE)

Als u buitenlander bent, dan is het aanvragen van een ‘NIE’ (Número de Identificación de Extranjero, Identificatienummer voor buitenlandse ingezetenen) een van de belangrijkste stappen om in Spanje een huis te kunnen kopen. Dit is een identificatiedocument dat buitenlanders die een band hebben met Spanje moeten hebben. Om in een Spaans bedrijf te werken, om Spaans ingezetene te zijn of, zoals in uw geval, een huis te kopen. Dit nummer is persoonlijk, uniek en exclusief.

U heeft twee opties: u kunt het nummer vanuit uw eigen land of in Spanje aanvragen. Dit is belangrijk om in Spanje te wonen.

Financiering

Als u zich afvraagt waar u rekening mee moet houden bij het kopen van een huis, in Spanje of waar dan ook, dan komen we al gauw tot dit antwoord: geld. Zolang de huizen niet aan de bomen groeien, hebben we centen, duiten, poen, kapitaal, cash, ping-ping nodig.

Misschien heeft u dit allang voor elkaar. Dan heeft u al een probleem minder! Als dit niet het geval is, kunt u voor de aankoop van uw huis in Spanje een hypotheek aanvragen. U kunt het beste verschillende banken bezoeken om u te informeren over de voorwaarden. In deze post geven we u een idee over de daaraan verbonden kosten. 

Een voorlopige koopakte opmaken

Maak u geen zorgen, we leggen het u allemaal uit. De voorlopige koopakte (‘contrato de arras’) wordt gewoonlijk ondertekend voordat de definitieve koopakte bij de notaris wordt ondertekend. Het is een verkoopverbintenis. De koper en verkoper verplichten zich wederzijds en de koper betaalt een deel van de uiteindelijke koopprijs. Dat wil zeggen:

  • De koper behoudt zich het recht voor om de woning te kopen.
  • De verkoper verbindt zich ertoe de woning op te leveren.

Witwascontrole doorlopen

Het klinkt misschien als een film van Scorsese, maar het is slechts een formaliteit (maar wel een vereiste om de woning te kopen). Sinds de wet ter voorkoming van witwassen in 2010 werd aangenomen, moet iedereen die in Spanje een huis wil kopen de herkomst van het geld dat hij daarvoor zal gebruiken, verantwoorden. 

Hiervoor moet u een document ondertekenen dat de projectontwikkelaar of makelaar u zal verstrekken. Dit bevat uw persoonsgegevens, economische en beroepssituatie en de herkomst van het geld

Maak u geen zorgen, het klinkt erger dan het is. 😉

Tips om een huis te kopen in Spanje

Onze tips zijn geheel vrijblijvend. Wij geven ze, maar u moet zelf weten of u er wat mee doet. (Beter wel natuurlijk).

Schakel een advocaat in

Soms gaat het papierwerk u boven de pet. Om u nergens zorgen over te hoeven maken, is het een goed idee om een gespecialiseerde advocaat in te huren. Deze kan u vertegenwoordigen bij de notaris, aanvragen namens u uitvoeren, uw NIE aanvragen enz. Belangrijk! Schakel een advocaat in voordat u documenten ondertekent of een aanbetaling doet. 

Hoe een huis kopen in Spanje

U kunt zoeken naar gespecialiseerde vastgoedadvocaten in de ledenlijsten van de AIPP of de RICS

Verder hoeft u zich alleen maar iets beter te gedragen dan De Niro in The Cape of Fear.

Valutaspecialist

Als u grote geldbedragen naar een ander land overmaakt, of dit regelmatig wilt doen, is het een goed idee om een valutabroker in te schakelen. Deze zal een gunstigere wisselkoers voor u kunnen vinden. Het is zo goed als een superheld!

Normaal gesproken kosten de diensten van deze specialist zo’n 3-4% van de wisselkoers. Geloof ons: het kan u een hoop geld besparen. Ze zijn onderworpen aan de regels van de Financial Conduct Authority (FCA) en zijn net zo veilig als een traditionele bank. 

Een bankrekening openen

Het is misschien geen vereiste voor het kopen van een huis, maar het openen van een bankrekening in Spanje is een aanbeveling. Als u dat doet, vermijdt u moeilijkheden met bankoverschrijvingen, incasso van rekeningen enz. Vraag een paar verschillende banken naar de voorwaarden voor de rekeningen die zij aanbieden. Het is even uitzoeken maar het is de moeite waard!

Wilt u een gouden visum?

Als u geen Europees burger bent, is het misschien interessant voor u om een Golden Visa aan te vragen. Het betreft een verblijfsvisum dat wordt aangeboden aan niet-EU-burgers die een woning in Spanje kopen van € 500.000 of meer. 

Dus als uw budget bijna zo hoog is, kijk dan of u dit nog iets kunt oprekken, dan kunt u Spaanse ingezetene worden.

Nu u al iets meer weet over het kopen van een huis in Spanje, is het tijd om er een te zoeken! Bij Sonneil bieden wij u huizen in de mooiste kustgebieden. Contact met ons!

U hoeft nog maar aan een eis te voldoen: een liefhebber van het goede leven zijn.