Mei is wellicht de maand waarin onze landschappen het mooist zijn. Ons land is volledig gekleurd en de velden staan vol vruchten. Daarom is het tijd om van de natuur te genieten, te wandelen en om natuurlijke hoekjes te ontdekken.

Hier is ons eerbetoon aan de Spaanse landschappen:

Wandelroutes in Spanje

Een goede manier om in contact te staan met de natuur is dankzij bergbeklimmen.  In Spanje leven we niet alleen van de zee. De vele bergen die er zijn bieden ons ook indrukwekkende landschappen en bovendien kunnen we iets aan onze conditie doen terwijl we ze beklimmen.

Hier zijn drie van onze favoriete wandelroutes:

De route van Carlos V

Dit is één van de meest bijzondere wandelroutes van Spanje, omdat het natuur en geschiedenis verenigt. Liefhebbers van ons verleden zullen als een gek genieten van deze route, in de voetsporen van Carlos I van Spanje en Carlos V van Duitsland. We houden van het gedeelte tussen Tornavacas en Jarandilla de la Vera, waar het klooster van Yuste ligt, waar de keizer zijn laatste dagen van zijn leven doorbracht. Het verbaast ons niet dat onze voormalige koning voor deze route koos, want de groene landschappen, de rivieren en beken en de gebouwen zijn indrukwekkend.

Mei

Riolobos Canyon

Gelegen tussen Burgos en Soria en beslaat uit meer dan 10.000 hectare. De biodiversiteit van dit landschap geeft je geen tijd om met je ogen te knipperen. Steenarenden, haviken, gieren, otters, dennen, jeneverbessen … en zelfs meer, want de Riolobos Canyon heeft zelfs cultureel erfgoed zoals de Hermitage van San Bartolomé. De wandelroute is redelijk gemakkelijk, wel zijn er enkele delen dat het klimmen wordt.

Route van de Pantaneros

Hou je van hangende bruggen? Dan is deze tour iets voor jou. De Ruta de los Pantaneros wordt zo genoemd omdat het het pad is dat werd gevolgd door de arbeiders die het Loriguilla Reservoir bouwden van de stad Chulilla. Het is iets meer dan 5 km lang en het leukste is het oversteken van de Turia-kloof, met rotswanden die meer dan 80 meter hoog zijn. Het is een geweldige familie activiteit.

Fietsroutes

Een geweldige manier om routes en verborgen hoekjes te ontdekken is op twee wielen. Sterker nog, fietsen is heel wijdverbreid in Spanje en veel mensen kiezen ervoor om tijdens hun vakantie door Spanje te fietsen.

Het is moeilijk kiezen, maar bij Sonneil zijn we het eens geworden over de meest indrukwekkende fietsroutes van Spanje. De Trasalandalus van Andalusië, die van de Costa da Morte, die van Don Quichot … en zelfs eentje die van Athene naar Cádiz gaat! In deze post vertellen we je er alles over.

Gewassen van Spanje

We mogen het belang van de landbouw in Spanje niet vergeten.  De teelt geeft ons niet alleen voedsel, maar ook het prachtige landschap verdeeld over heel het land, zoals de velden van Castilla La Mancha, de wijngaarden van La Rioja en de boomgaard van Murcia.

Mei

Enkele van de gewassen die overheersen in de Spaanse landbouw zijn:

  • Granen. Het centrum van Spanje fascineerde schrijvers zoals Antonio Machado, in zijn Campos de Castilla. Gerst, tarwe en maïs zijn drie van de graansoorten die de ongelooflijke Castiliaanse landschappen bedekken.
  • Olijven. Wat zou Spanje zijn zonder zijn olijfolie? De olijf is de koningin van het zuiden, vooral in Jaén, een provincie die bekend staat om zijn olijfgaarden. Tussen Jaén en Córdoba wordt 64% van alle in Spanje geproduceerde olijfolie per jaar geproduceerd.
  • Fruitbomen. Er zijn veel soorten fruit die op onze velden worden verbouwd. Maar citrusvruchten vallen op, vooral sinaasappels, citroenen en mandarijnen. Ook zijn er appelbomen, kersenbomen, perzikbomen… ze kleuren de mediterrane strook van Murcia tot Tarragona.

In dit eerbetoon aan de aarde mogen we één behoefte niet vergeten: de natuur verzorgen en haar respecteren, zodat we nog vele eeuwen van de prachtige landschappen kunnen genieten. Hier is onze play-list met liedjes over het land, de omgeving, de velden en de bergen. Geniet ervan!