De stad Valencia is één van onze favorieten aan de Middellandse Kust. Daarom vinden we het geweldig dat de stad internationale erkenningen krijgt die het als een uitstekende bestemming aanduiden.

Deze keer was het namens het adviesbureau van financiële producten Money.co.uk dat, na het uitvoeren van een analyse van verschillende locaties over de hele wereld, de stad Valencia heeft gekozen als de gezondste ter wereld.

Het onderzoek heeft rekening gehouden met de gezondheid en levenskwaliteit, zoals vervuilingsindices, zonuren, kwaliteit van de gezondheids- en geestelijke gezondheidssector en levensverwachting, onder anderen.

Hier zijn de redenen die ertoe hebben geleid dat de stad Valencia de gezondste ter wereld is:

Kunst en cultuur in Valencia

De studie benadrukt dat het culturele en muzikale erfgoed van de stad zeer rijk is. En dat is het ook. Het aanbod van kunst en cultuur in Valencia is één van de sterke punten van de stad, met vooral de hotspot van de Ciudad de las Artes y Ciencias  en het Príncipe Felipe Science Museum.

Stad Valencia

Met meer dan 2.000 jaar geschiedenis is de stad Valencia erin geslaagd om zijn erfgoed te behouden zoals bijvoorbeeld in de Lonja de la Seda, een vijftiende-eeuws gotisch gebouw beschermd door UNESCO, en het Tribunal de las Aguas, dat elke donderdag bijeenkomt in de kathedraal van Valencia om conflicten rond het watergebruik van tussen boeren op te lossen.

Daarnaast is Valencia in 2022 verkozen als World Capital of Design en European Capital of Smart Tourism. Nog een excuus om het te bezoeken!

Valenciaanse gastronomie

Valencia is de bakermat van paella en er is geen betere plek om te genieten van de kwaliteit van een lokale rijst bereid met zorg en met de beste ingrediënten.

In Valencia wordt rijst op meer dan veertig manieren gekookt! Gebakken rijst, arroz a banda (met vis), zwarte rijst (met inktvis in de inkt), arròs amb fesols i nap (bouillon met bonen)… en de variëteiten die heersen zijn Bomba, Senia en Bahia. La Albufera en omgeving is de ideale plek om ze te proeven. Een gebied dat zijn geschiedenis, traditie en cultuur dankt aan de teelt en bereiding van rijst.

Zonder de heerlijke grondstoffen van Valencia te vergeten. Groenten, fruit, peulvruchten, zeevruchten…  een eindeloze voorraadkast van waaruit dagelijks gezinnen, markten en restaurants worden bevoorraad.

Stad Valencia

Stad Valencia: de hoofdstad van het goede weer

Het klimaat van Valencia is ‘glorieus’. Een bijvoeglijk naamwoord dat niet overdreven is, want de stad heeft bijna 2.700 zonuren per jaar en een gemiddelde temperatuur van 19 graden.

Dankzij dit milde klimaat is een bezoek aan de stad een perfect plan voor elk moment van het jaar. Zowel in de warmste maanden –de stranden zijn een paradijs voor zeeliefhebbers– als in de winter, wanneer het nog aangenaam is om buiten op het terras  iets te drinken.

Of in de vele groene gebieden, waarvan de maximale exponent de Turia-tuin is, één van de grootste stedelijke natuurparken in Spanje, met meer dan 9 begaanbare kilometers die door enkele van de belangrijkste musea en monumenten lopen.  

Bovendien fungeert de Middellandse Zee als een natuurlijke filter die werkt tegen vervuiling, waardoor de lucht zuiver en gezond blijft.

Daarom ligt één van de meest exclusieve wooncomplexen van Sonneil precies aan de kust van Valencia.  Gran Canet is een nieuwbouw project met uitzicht op zee en op de bergen. Een ideale plek om te kunnen genieten van een gezond en zonnig leven.

Gezondheidssysteem in Valencia

Een andere indicator die de levenskwaliteit meet is die van het gezondheidssysteem (de toegankelijkheid en het functioneren ervan). Valencia behaalde de zesde beste score voor de gezondheidszorg in het Money.co.uk rapport.

Andere factoren zoals voedsel en luchtkwaliteit, samen met een goedwerkend gezondheisdssysteem, zijn grotendeels verantwoordelijk voor de hoge levensverwachting van 83,5 jaar die de stad Valencia bereikt. Dit is de op drie na hoogste levensverwachting van alle steden die in het rapport zijn opgenomen.

Stad Valencia

Sociaal leven

Profiteer van de zon en de warme dagen om contact te maken met anderen. Zorg voor een gezonde balans tussen werk en privé.

Dit kan in natuurlijke omgevingen, zoals het natuurpark Albufera, of op stranden zoals Cabanyal, Malvarrosa en Patacona; of in de meest trendy wijken van de stad Valencia, zoals de wijk Ruzafa, een boheems paradijs met cafés, bloemisten, vintage kledingwinkels, boekhandels, theaters…

De stad Valencia is een prachtige bestemming. Als je ze verder wilt ontdekken, lees dan dit artikel op ons blog, over wat te doen en te zien in Valencia.