We vertellen je wat te doen en te zien in Santa Pola, een van de meest gewilde steden aan de Costa Blanca. Gastronomie, stranden en natuur!

Santa Pola is één van de bekendste steden aan de Costa Blanca. De geschiedenis is verbonden met de commerciële activiteit van de Iberiërs, die in de 1e eeuw een haven bouwden voor de stad Illici, als verbinding met hun belangrijkste handelspartner, Griekenland.

Vandaag de dag onderscheidt Santa Pola zich door zijn toeristische attractie en omdat het door velen wordt gekozen om hun tweede verblijfplaats te vestigen. En dat is niet verwonderlijk, want de stranden, de sfeer en de ligging maken het tot een paradijselijk hoekje aan de Costa Blanca.

We vertellen je wat je kan doen en zien in Santa Pola, zodat je er het beste van kunt maken!

Benodigdheden van Santa Pola

Voor een kort bezoek of een verblijf van langere tijd, in Santa Pola zijn er plekken die je kan ontdekken en die Santa Pola speciaal maken als kustdorpje.

Vuurtoren van Santa Pola

Trek comfortabele schoenen aan en bereid je voor op een spectaculair uitzicht. Een pad (enigszins smal, moet gezegd worden) brengt je naar de Santa Pola-vuurtoren, op dezelfde plek waar tijdens de burgeroorlog luchtafweerbatterijen werden geplaatst om de kust te verdedigen. De vuurtoren bevindt zich op de plaats waar de Torre de la Atalayola stond, een uitkijktoren uit de 16e eeuw.

Nu is deze plek een fantastisch uitkijkpunt over de baai van Alicante, de Middellandse Zee en het eiland Tabarca. Loop langs de loopbrug of stop gewoon om te genieten van het uitzicht en de zonsondergang op het hoogste punt van Kaap Santa Pola.

Fortaleza y torres defensivas de Santa Pola

De kust is altijd van belang geweest bij de verdediging van de gebieden. Onder het bewind van Felipe II, in 1552, werden in Santa Pola drie wachttorens gebouwd die door middel van rooksignalen en lichten communiceerden en controleerden dat geen enkele aanvaller de kust naderde: de Tamarit, Escaletes en Atalayola.

Wat te doen en te zien in Santa Pola

De Torre del Tamarit ligt in de Salinas, tussen de Torre del Pinet en het kasteel-fort van Santa Pola, en zijn functie was om toezicht te houden op de zoutwinning. De toren van Escaletes, in de Sierra de Santa Pola, besteedde speciale aandacht aan vijandelijke schepen die zich mogelijk achter het eiland Tabarca hadden verstopt. De toren van Atalayola, de vuurtoren, gaf ook uit naar de kust.

Naast de torens was een andere infrastructuur voor defensie het 16e-eeuwse kasteel-fort van Santa Pola, dat zeelieden en hun families beschermde tegen aanvallen van piraten. Tegenwoordig is het een cultureel centrum waar evenementen en markten worden gehouden.

Salinas de Santa Pola en zoutmuseum

De winning van zout blijft de economische activiteit die dit gebied in stand houdt, samen met het toerisme, en met zijn invloed heeft het ook het ecosysteem gevormd waar we vandaag van kunnen genieten.

Het is niet verrassend dat het natuurpark Salinas de Santa Pola een beschermd gebied is met speciaal belang voor vogels. Met een oppervlakte van 2.470 hectare is deze ruimte dankzij de zoutwinning bewaard gebleven en is het de thuisbasis geworden van flamingo’s en stelten.

Je kan het park te voet of met de auto bezoeken, en we raden het aan om ervan te genieten vanaf de Torre de Tamarit wanneer de zon begint te vallen. In het Zoutmuseum kun je ook meer leren over het zoutproces Let op: het zal je verrassen.

Promenade en jachthaven

Hoe zou een badplaats zijn zonder een promenade? We houden van die in Santa Pola vanwege hoe levendig het is, vol met koopmanskraampjes en veel sfeer, vooral op zomeravonden.

In het moderne (en meest exclusieve) gedeelte van de gemeente, in het oostelijk deel, is er ook een boulevard. Het ligt tegenover de Nautical Club en valt op door de restaurants, winkels, pubs, chill-outs, livemuziek, poppenshows … en voor de ongelooflijke zeilboten en jachten die in de haven zijn afgemeerd.

Vismarkt van Santa Pola

Van maandag tot en met vrijdag landen de vissersboten in de haven met de dagelijkse vangsten van vis en schaaldieren. Als u nog nooit op een visafslag bent geweest, zult u zeker een bezoek brengen aan de vismarkt van Santa Pola. Je kunt van maandag tot en met vrijdag van 16.00 uur tot 19.00 uur kijken hoe kopers bieden op het nieuwe genre. Per dag worden er gemiddeld 3.000 dozen vis geveild!

Bovendien wordt de vis na de veiling te koop aangeboden naast de vissershaven, bij de Peixatería-kraampjes van de Santa Pola Fishermen’s Association, een van de belangrijkste in de hele Middellandse Zee.

De meest representatieve soorten die hier worden gevangen zijn mul, wijting, blauwe wijting, rode garnaal, garnaal, inktvis

Voedselmarkt

En aangezien niet alles vis is in het mediterrane dieet, raden we u aan om de Mercado de Abastos de Santa Pola te bezoeken, in het oude Plaza de la Iglesia. Na verschillende incidenten die de tempel bijna verwoestten, werd in 1935 begonnen met de bouw van de huidige markt.

Vlees, worstjes, augurken, fruit, groenten, peulvruchten… verse, lokale en kwaliteitsvolle producten waarvan het water je in de mond loopt. Daarnaast is er elke zaterdag een groente- en fruitmarkt op het plein, waar de lokale bevolking gaat winkelen. En onder het plein is een ondergrondse schuilplaats uit de burgeroorlog!

Wat te doen en te zien in Santa Pola

Stranden van Santa Pola

Santa Pola is de bestemming die wordt gekozen door liefhebbers van de natuur en vooral van het heldere water in deze mediterrane hoek. De stranden van Santa Pola hebben zelfs de kenmerkende Blauwe Vlag gekregen, die hun netheid, duurzaamheid en toegankelijkheid erkent.

Calas del Este, Calas Santiago Bernabéu, Llevant, Tamarit en Varadero zijn de traditionele Blauwe Vlag-stranden van de stad. In 2021 werd Playa de la Ermita toegevoegd en dit wegens de kerk van Virgen del Rosario.

De stranden van Santa Pola zijn geweldig voor alle smaken. Rustig, met dennenbossen waar je kunt schuilen, of hou je liever van druk en met veel sfeer en gezelligheid, of klein en beschut er is alles te vinden!

Bovendien kun je dankzij het goede weer van Santa Pola bijna op elk moment van het jaar langs de kust wandelen of in de zee zwemmen. En ook sporters kunnen er niet aan weerstaan: beachvolleybal, windsurfen, kitesurfen, hardlopen, voetbal, yoga … en een leuke duik om te eindigen. De stranden van Santa Pola zijn er om voor jezelf te zorgen. Wat is een betere manier om te sporten?

Zonder het eiland van Tabarca te vergeten, een zeereservaat van 2 km lang en 400 m breed, gelegen op 16 km voor de kust van Alicante. Het eiland was ooit een toevluchtsoord voor Barbarijse piraten, voordat koning Karel III het opnieuw bevolkte met Genuese vissers.

Wat te doen en te zien in Santa Pola

Mediterrane gastronomie

Ons favoriete onderwerp komt eraan: de keuken. De gastronomie van Santa Pola beweegt zich tussen traditie, legende en de zee. Soepachtige zeevruchtenrijst, mosselsoep en de beste kroketten die je -we durven te zeggen- al ooit hebt geprobeerd … dit zijn slechts enkele van de wonderen waarvan je kan genieten in het land van de zon.

De gastronomische traditie van Santa Pola is geboren in de oude vissershaven, Portus Illicitanus. De bekende Peix de Santa Pola-zegel werd gecreëerd, vissoorten die elke dag vers te vinden zijn in de restaurants van de stad: van de meest traditionele en bekende tot de meest geavanceerde.

In deze post zullen we je vertellen over de beste restaurants om de specialiteiten van deze hoek van de Costa Blanca te proberen.

De omgeving van Santa Pola

Santa Pola is ook waardevol voor de omgeving. Op een paar minuten afstand liggen de steden Alicante, Elche, Orihuela en Torrevieja, deze bieden toegang  tot een groot aantal recreatiemogelijkheden en plaatsen zoals de prachtige dennenbossen van Dehesa de Campoamor, de golfbanen omgeven door mediterraan bos en het natuurpark van Las Lagunas van La Mata en Torrevieja.

En de hoofdstad van de provincie, Alicante, is heerlijk om een ​​dagje te shoppen, cultuur te snuiven en te eten.

Nu je weet wat te doen en te zien in Santa Pola, we laten je het zelf ontdekken. In Sonneil hebben we een veelvoud aan huizen in deze regio, zodat je het goede leven dichter bij de Middellandse Zee kan leven.

Ontspanning, gezelligheid, natuur, sport, gastronomie… wat wil je nog meer?

Wil je meer hoeken van de Costa Blanca ontdekken? 👇👇👇