Als je hebt overwogen om in huisvesting te investeren, heb je geluk. Onroerend goed is één van de veiligste investeringen en, als het goed wordt beheerd, kan het veel voordelen opleveren.

In Spanje, volgens El Mundo Financiero, vertegenwoordigt onroerend goed tussen 80% en 98% van het gezinsvermogen. Bovendien heeft de coronavirus-crisis de perceptie van investeren in vastgoed verbeterd.

We vertellen je wat de voordelen zijn, de soorten investeringen waaruit je kan kiezen en geven je advies. Want je weet, het goede leven, gaat ook om het nemen van beslissingen. 😉

Investeringen in onroerend goed: voordelen

Investeren in de vastgoedsector heeft voordelen die het aantrekkelijker maken dan andere soorten investeringen. Dit zijn de belangrijkste:

 • Stabiliteit in liquiditeit. Onroerend goed kan ook een consistent en stabiel inkomen opleveren. Vooral aan de Spaanse kust, die jaarlijks door duizenden toeristen wordt bezocht die huizen huren om hun vakantie door te brengen.

  Investeren in onroerend goed is ook een goede optie voor het pensioen, omdat het kan bijdragen bij andere mogelijke pensioenfondsen. 💶
 • Betaalbare financiering.De financieringsvoorwaarden die Spaanse banken geven bij het verstrekken van hypotheken zijn momenteel gezien zeer goed. Het financieren van de aankoop van een huis zal dus niet zo duur zijn als jaren geleden, aangezien je hypotheken kan vinden met een rente van 3%, 4%… ✅
 • Diversifieer uw investeringen. Als je al in aandelen, obligaties of een ander financieel product belegt, is onroerend goed een goede manier om de beleggingsportefeuille te diversifiëren en zo het risico te verminderen.

  Op deze manier kunnen eventuele verliezen effectiever gecompenseerd worden. Op lange termijn win je aan vertrouwen en leer je omgaan met marktfluctuaties en zo kan je veel gevallen meer cash krijgen. 👌
Investeren in huisvesting
 • Onroerend goed wordt in de loop van de tijd gewaardeerd.  Dat wil zeggen, als je goed kiest, zal het steeds meer waarde op de markt hebben. Bovendien verhoogt een mogelijke renovering, de waarde van het onroerend goed voor een mogelijke latere verkoop. Daarnaast heeft vastgoed altijd een intrinsieke waarde, omdat het een tastbaar bezit is dat altijd de waarde zal hebben van de grond waarop het zich bevindt.
 • Het is geen abstract goed. Dat wil zeggen, het huis is er, het is een tastbaar bezit, in tegenstelling tot aandelen of andere beleggingsproducten. Een huis beschikbaar hebben om van te genieten is altijd een pluspunt. 🏠

Investering in onroerend goed: nadelen

Zoals alles in het leven, heeft beleggen in onroerend goed ook zijn zwakke punten. We hopen dat ze je niet tegenhouden, want als je je laat adviseren door professionals, hoeven deze kleine ongemakken je niet te beïnvloeden:

 • De initiële investering is hoog. Het kopen van een huis gebeurt natuurlijk niet van de ene op de andere dag en je moet spaargeld hebben om de initiële uitgaven te kunnen dragen. Als je een hypotheek aanvraagt, zijn er algemene kosten zoals belastingen en oprichtingskosten (notaris, agentschap, taxatie …).

  Als je geen lening aanvraagt, is het duidelijk: je betaalt de volledige prijs van de woning op het moment van de verkoop. De oplossing? Het is eenvoudig: zorg voor het nodige kapitaal en vergeet problemen en onaangename verrassingen.
 • Home-waarden variëren.Een woning in het centrum van een grote stad of aan de kust is niet hetzelfde als bijvoorbeeld in een stad in het binnenland. De winstgevendheid kan op specifieke momenten ook hoger zijn, bijvoorbeeld wanneer je een woning verhuurt voor vakantieverblijven. 🌅

  Voorstel: maak een terugbetalingsplan en kies voor goede locaties. Zoals bijvoorbeeld de woningen van Sonneil. Ze bevinden zich op aantrekkelijke plekjes aan de kustlijn die het hele jaar door actief zijn, en in de buurt van stedelijke centra die in de winter actief blijven.
Investeren in huisvesting
Benidorm Beach, op de markt gebracht door Sonneil
 • Investeren om te verhuren is een investering op zeer lange termijn. Het voordeel? Constante maandelijke vaste bedragen die je ontvangt als huurinkomsten.

Tips voor het investeren in onroerend goed

Hoewel het veel voordelen heeft, en hoewel het gemakkelijk lijkt, moet je over veel dingen zeker zijn, voordat je in onroerend goed investeert. Laat je niet meeslepen door een impuls en denk goed na wat het inhoudt. Dit zijn onze tips:

 • Een goede locatie? Er zijn woningen in gebieden die op dit moment misschien niet aantrekkelijk zijn, maar als er plannen zijn om deze zones te rehabiliteren (metro, parken, scholen,…), zal hun waarde zeker in de loop van de tijd toenemen. 📍

  Indien je wil doorverkopen of verhuren hou er dan rekening mee dat de prijzen in minder populaire gebieden lager liggen, maar het is moeilijker om kopers of huurders te vinden.
 • Hoe is jouw bankrekening? Bestudeer je financiële situatie voordat je in het zwembad springt. Je moet niet alleen voorbereid zijn op de aankoop, maar ook op de bijbehorende uitgaven.

  Bestudeer het spaargeld en zorg ervoor dat je de investering en eventuele onvoorziene omstandigheden aankunt. Bestudeer de uitgaven. Waar besteed je het meeste aan? Zijn er kosten die je kan verminderen? 🔎
 • Blijf bij jouw budget. Stel een prijsklasse vast en voorkom om hierover te gaan.  Soms voel je je onder druk gezet om andere kopers voor te zijn. Wees heel duidelijk over wat je kan uitgeven en blijf erbij.
Investeren in huisvesting
 • Welk type woning zoek je en waarvoor zal deze gebruikt worden? Het lijkt vanzelfsprekend, maar er zijn mensen die in woningen investeren zonder deze vragen volledig te hebben beantwoord.

  Stel jezelf dus allereerst de vraag “wil ik een eengezinswoning? Een duplex? Wil ik kortbij mijn job wonen? Wil ik dat het wordt gemeubileerd? Heb ik een grote keuken nodig? Beoordeel het levensproject dat je voor de boeg hebt en het type woning dat het beste bij jouw leven past.

  Als je het wilt verhuren, je zult hetzelfde proces moeten volgen. Welk type huurder zoekt ik? Welk maandbedrag wil ik voor de huur vragen? Gaat de voorkeur uit naar een loft, een gezinswoning, met meer of minder kwaliteitsafwerkingen, etc…
 • Vraag advies en lees de kleine lettertjes. Bij het kopen van een huis komen veel procedures kijken waarin we, tenzij we ons hieraan wijden, geen experts zijn. Hypotheek, rentevoet, notariële akten, etc… 🧐

  Zoek vóór de aankoop naar professionals die je bij elke stap kunnen adviseren en je kunnen inlichten over de bijbehorende belastingen, het verkoopproces, rechten en plichten, etc…

  Bij Sonneil, adviseren wij graag in elk aspect en dit tijdens elke stap die je neemt bij het aanwerven van jouw droomhuis in Spanje. In dit artikel vertellen we je bijvoorbeeld waarom je een notaris nodig hebt.

Soorten investeringen

Er zijn verschillende soorten investeringen in onroerend goed die het waard zijn om te evalueren. Dit zijn de belangrijkste:

Investeer in nieuwbouw

Na de gekende bouwcrisis in Spanje in 2008, is de nieuwbouw opnieuw geactiveerd in zowel alle Spaanse steden.

Volgens El Economista voldoen de nieuwbouwwoningen aan de eisen die een gevolg zijn van de Covidcrisis: grote woningen, met balkons, terrassen, grote buitenruimtes, energiezuinig…

En ze geven advies: investeer in perifere gebieden want ze worden opnieuw gewaardeerd dankzij het telewerken. 👩‍💻

Investeren in huisvesting
Nieuwbouw in Denia Beach

Het kopen van nieuwbouw als investering is erg aantrekkelijk als ze nadien verhuurd worden.  Vooral in grootsteden waar de huurprijzen momenteel stijgen door de toenemende vraag. Bovendien zijn de bouwkwaliteiten beter bij nieuwbouwwoningen ten opzichte van tweedehandswoningen.

Bij Sonneil, verkopen wij nieuwbouwwoningen in de meest bevoorrechte gebieden aan de Spaanse kust.

Investeer in tweedehands werk

Investeren in tweedehands eigendommen is een goede optie als deze tegen een lage prijs worden verworven en hervormingen worden doorgevoerd. Voor degenen die in centrale delen van de stad willen verblijven, kunnen ze huizen aankopen tegen een zeer goede prijs, investeren in renovaties en ze vervolgens te koop of te huur aanbieden.

Winstgevendheid is verzekerd! Het stadscentrum of andere gewaardeerde gebieden zullen altijd in trek zijn.

Uiteraard: het is aan te raden dat je enige kennis hebt van renovaties, zodat je een niet té hoge prijs betaalt en meer winst krijgt bij de latere verkoop. 🔨

Beoordeel bepaalde aspecten voordat je de investering doet, zoals de staat van de woning, de energieklasse, de staat van de voorzieningsfaciliteiten, etc… 

Investeren in huisvesting

Vastgoedbeleggingsfondsen

Wil je investeren in een woning zonder hieraan vast te zitten? Dan zijn vastgoedbeleggingsfondsen het antwoord.

Deze particuliere fondsen zijn toegewijd aan het kopen van eigendommen om ze te verkopen of te leasen, en ze worden openbaar verhandeld met aandelen die je kan kopen om zo jouw deel van de winst te krijgen. Op deze manier moet je je dus geen zorgen maken over de aankoop en het beheer van het vastgoed.

Een ander voordeel is dat je je aandelen kan verkopen als je op een gegeven moment liquiditeit nodig hebt.

Zoals je kan zien, zijn de investeringsopties in onroerend goed talrijk en kunnen deze worden aangepast aan de situatie van elke belegger. Als je interesse hebt om deze stap te zetten, aarzel dan niet en neem contact op met het Sonneil-team. Zij zullen je kunnen adviseren dankzij hun ervaring en professionaliteit.