Polop de la Marina, gelegen tussen de blauwe Costa Blanca en de imposante bergen van Alicante, is een dorp waar de charme van traditie, het eenvoudige leven en het genieten van de natuur elke dag heersen. Hier zijn enkele aanbevelingen voor wat te zien in Polop de la Marina, een juweel dat slechts bij weinigen bekend is.

De oude stad van Polop

De oude stad van Polop de la Marina biedt een authentieke reis terug naar de middeleeuwen dankzij de labyrintische straatjes, geplaveide steegjes en kleurrijke gevels. Er is ook geen tekort aan balkons met bloempotten, die op elk moment van het jaar een vleugje vrolijkheid toevoegen.

Wij zijn dol op Plaza de los Chorros, een typisch traditioneel plein met mediterrane architectuur, met een indrukwekkende fontein met 221 uitlopen die een eerbetoon is aan het belang van water in deze regio. Het waren deze waterbronnen waardoor de stad Benidorm zich kon ontwikkelen.

Wat je ook niet mag missen is het Gabriel Miró Huismuseum, in het oude Casa del Xorro uit het einde van de 19e eeuw. De beroemde schrijver was helemaal verliefd op Polop, waar hij een villa huurde om zijn zomers door te brengen met zijn gezin en zijn zieke dochter Clemencia.

De Parochiekerk van San Pedro Apóstol en het Plaza de la Purísima, naast andere gebouwen en hoekjes, maken een prachtige omgeving in het hart van de bergen van Alicante compleet.

Wat te zien in Polop

Kasteel Polop

Polop is, net als veel andere dorpen, gegroeid rond een heuvel waarop het kasteel stond dat over de omgeving waakte. Dankzij de werkzaamheden om de overblijfselen van dit islamitische bouwwerk uit de 12e eeuw te herstellen, heeft het gebied aan waarde gewonnen en is het nu een must-see. Je kunt overblijfselen van de muren en verdedigingstorens zien en genieten van een adembenemend uitzicht over de omgeving. In het kasteel is ook het museum over de geschiedenis van Polop gevestigd.

Op de top van de heuvel ligt de oude begraafplaats van Polop, die is omgebouwd tot een literaire begraafplaats gewijd aan de eerder genoemde Gabriel Miró, die zoveel over deze hoek van de Middellandse Zee schreef.

Aarzel niet om tijdens het beklimmen van de heuvel te stoppen en het landschap te bewonderen en stel je de vele veldslagen en historische gebeurtenissen voor die hier hebben plaatsgevonden. Als je eenmaal boven bent, breng dan een aangename tijd door op het terras van de bar El Castell, met een uitzicht van 360º vanwaar je, op de helderste dagen, zelfs Altea en de Middellandse Zee kunt zien.

Wandelen in Polop

Maar Polop de la Marina is veel meer dan zijn dorp en zijn kinderkopjes. De rijke natuurlijke omgeving van de stad stelt je in staat om te wandelen en volop te genieten van de mediterrane flora en fauna. Doe dit wel op een koele dag en vermijd altijd de heetste momenten. Enkele van onze favoriete natuurplekjes in de buurt van Polop zijn:

  • De berg Ponoig. Boven Polop rijst de berg Ponoig op, die je kunt bereiken via een wandelroute die niet geschikt is voor beginners, maar zeker de moeite waard is. Steile paden, dennenbossen en imposante verticale wanden die bergliefhebbers nooit zullen vergeten.
  • Bolulla Kliffen Route. Dit gebied van de Bolulla rivier is van een uitbundige natuur. Hier stroomt de Bolulla rivier voordat hij uitmondt in de Algar rivier, wat het bijzonder aantrekkelijk maakt voor liefhebbers van canyoning. Sprongen, poelen, abseilen… Indrukwekkend!
  • La Encantada Kloofroute. Deze kloof van rotswanden geeft ons een heel klein gevoel. Het is een heel rustig pad waar je kunt stoppen om naar het ruisen van het water in de watervallen te luisteren en erin af te koelen. Het is een route van 12 kilometer en in de lente, met de dooi, is het het leukst. Vooral in de Gorg del Salt, het grootste zwembad in de omgeving.
Wat te zien in Polop

Omgeving van Polop

De prachtige omgeving waarin Polop ligt geeft het nog meer waarde. Bezoek de naburige dorpen die het beste van de traditie van Alicante weerspiegelen en ga er even helemaal tussenuit.

  • Callosa d’en Sarrià. Op ongeveer 10 minuten rijden van Polop ligt Callosa d’en Sarrià, dat we vooral waarderen om zijn beroemde waterval, Les Fonts de l’Algar. De schoonheid van deze waterval is onmiskenbaar, en een verfrissende duik in de zomer is een geweldig plan.
  • Altea. Altea is ongetwijfeld een van de mooiste steden aan de Spaanse Middellandse Zee. De witte gevels die imposant boven het silhouet van de zee uitsteken, de blauwe trappen en deuren en de koepel van de kerk zijn genoeg om verliefd te worden. Het heeft ook stranden naar ieders smaak.
  • Costa Blanca Baaien. Voor wie een duik niet vergeeft, is het kristalheldere water van de baaien van de Costa Blanca een must. Ze hebben niets te benijden met de paradijselijke ansichtkaarten van de Caraïben. Hier zie je onze top 10 baaien aan de Costa Blanca.
  • Guadalest. Guadalest, dat wordt beschouwd als een van de mooiste dorpen van Spanje, is ook een must-see in de bergen van Alicante. Het ligt hoog op een heuvel, zoals veel dorpen in de omgeving, en heeft een prachtig panoramisch uitzicht op het stuwmeer en de omringende bergen. Verken de oude stad, bezoek het kasteel en ontdek de musea. Iemand interesse?

Wat te eten in Polop

Tot slot kun je niet in Polop zijn en de heerlijke keuken missen, met de meest verse grondstoffen van het mediterrane dieet en de meest traditionele recepten, die gevoed worden door ingrediënten uit de zee, het platteland en de moestuin, en die altijd een veilige gok zijn. Typische gerechten zijn pilotes de dacsa -een soort knoedels van maïsmeel met bonen, vlees en groenten-, l’olleta de blat -een stoofpot van tarwe- en natuurlijk Alicante rijst. Het restaurant Ca L’Àngels is een van de best beoordeelde in de omgeving.

Nu je weet wat Polop allemaal te bieden heeft en wat er allemaal te zien is, is het tijd om het zelf te ontdekken. Heb je er zin in?

Wil je ongelooflijke plekjes aan de Costa Blanca ontdekken? 👇👇👇